Grondwal

Met een natuurlijke geluidswal is het mogelijk om de ecologische waarde en biodiversiteit te verhogen in combinatie met het reduceren van geluidsoverlast.

Met materiaal dat elders overtollig is, realiseren we landschappelijk ingepaste geluidswallen. Zo dragen we bij aan een fijne leefomgeving voor mens en dier waarbij we geluidsoverlast kunnen verminderen en het gebied bovendien een groene impuls kunnen geven. Een geluidswal wordt zo ingezet als een duurzaam element ten behoeve van de lokale biodiversiteit. Een plek waar wilde bijen, hommels, zweefvliegen, dagvlinders en vele andere soorten insecten hun huis kunnen vinden, evenals vogels en kleine zoogdieren.

In het plan voor de geluidswal nemen we de beplanting en aankleding mee, om een zo groot mogelijk effect te realiseren voor de natuur.

Maatschappelijke meerwaarde

De aanleg van een geluidswal kenmerkt zich door een hoge flexibiliteit ten aanzien van de uiteindelijke inrichting en eindfunctie. Dit maakt het mogelijk aan te sluiten op de wensen van de omgeving en de opdrachtgevers.

Open communicatie en interactie met de omgeving is gedurende het hele traject van voorbereiding tot oplevering essentieel en geldt voor ons dan ook als basisprincipe. Door de eerdergenoemde flexibiliteit ten aanzien van de inrichting kunnen geluidswallen worden ingericht in een organische vorm of kunnen er recreatieve voorzieningen worden ingepast.

Door de vele mogelijkheden voor meervoudig ruimtegebruik is een geluidswal vaak te combineren met andere maatschappelijke doelen, zoals:
• het opwekken van duurzame energie (m.n. zonnepanelen);
• de aanleg van een stadspark of wandel- en fietsgebied met uitzichtpunten en prachtige vergezichten;
• de realisatie van natuur (lijnstructuur/bomenrij voor bijv. vleermuizen);
• het bestemmen tot een agrarische functie (begrazing door schapen);
• klimaat (klimaatbossen, waterberging, koeling);
• circulaire economie (hergebruik grond/bouwstoffen).

biodiversiteit
geluidswal valkenswaard 5

Wetgeving/technische aspecten

Het belangrijkste kader om grond en/of bagger in een geluidswal toe te kunnen passen is het Besluit bodemkwaliteit (Bbk). Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat alle grond vooraf gekeurd moet zijn conform wettelijk vastgestelde protocollen en richtlijnen.

Een ander uitgangspunt van het Besluit Bodemkwaliteit is dat het nut en de noodzaak van de aanleg van een geluidswal evident moet zijn.

Totale Werknemers

50+

Jaren Ervaring

26+

Projecten

1000+

jan en joris 3 no bg
jan en joris 3 no bg

Projecten

1000+

Jaren Ervaring

26+

Totale Werknemers

50+